
گوشیهای موبایل ما از قطعات متعددی تشکیل شدند که در کنار یکدیگر کار میکنند تا یک تجربه راحت زمان استفاده از آنها داشته باشیم. یکی از این قطعات حسگر مجاورتی موبایل (proximity sensor) است که نحوه استفاده ما از گوشیهایمان را بسیار ساده میکند و تنها زمانی متوجه نقش آن خواهید شد که از کار بیافتد.
اما حسگر مجاورتی گوشی چیست و اگر از کار بیافتد چطور باید آن را تعمیر کنیم. در این مطلب این موضوعات را بررسی خواهیم کرد. پس تا انتها همراه ما بمانید.
حسگر مجاورتی در گوشی چیست؟
یک حسگر مجاورت گوشی زمان نزدیک شدن هر شیء به گوشی بدون نیاز به تماس فیزیکی کار میکند. اگر این حسگر چیزی را در مجاورت گوشی تشخیص دهد یا حتی ندهد، براساس آن یک قابلیت داخلی خودکار فعال خواهد شد.
اگر میپرسید که حسگر مجاورتی گوشی کجاست، باید بگوییم در اکثر گوشیهای موجود در بازار، موقعیت این حسگر در قسمت بالایی دستگاه نزدیک به دوربین جلو است. در واقع، اکثر گوشیهای موبایل از حسگر مجاورتی مادون قرمز برای تشخیص نزدیک شدن گوش شما به گوشی استفاده میکنند.
به دو دلیل این کار اتفاق میافتد:
- به حداقل رساندن مقدار توان مصرفی نمایشگر گوشی با خاموش کردن نور پشتی ال سی دی
- غیرفعال کردن لمس صفحه نمایش برای جلوگیری از ضربات آهسته ناخواسته بخشهای مختلف بدن شما مانند گونهتان روی نمایشگر زمان برقراری یک تماس تلفنی
نقش حسگر مجاورتی گوشی
اگر یک گوشی با صفحه نمایش بسیار بزرگ دارید، حتما متوجه مقدار شارژی که مصرف میکند شدید. بنابراین خاموش بودن نمایشگر به ویژه زمانی که گوشی در جیب است فواید متعددی دارد.
به همین علت، اگر حسگر مجاورتی گوشی تشخیص دهد که گوشی شما در نزدیکی محیط اطراف جیبهایتان قرار گرفته است، پیامی را ایجاد خواهد کرد که به پردازنده گوشی شما میگوید نمایشگر آن را خاموش کند. این حسگر این کار را با استفاده از جفت رسیور و ترانسیمتر مادون قرمزی انجام میدهد که داخل آن قرار گرفته اند. ترانسمیتر یک ال ای دی است و نور مادون قرمز را ساطع میکند. اگر یک شیء را نزدیک به آن قرار دهید، نور برخواهد گشت. نور توسط رسیور دریافت میشود و واکنش نهایی خاموش شدن نمایشگر است. هر دو دستگاههای اندرویدی و iOS یک API برای حسگر مجاورتی دارند.
انواع حسگرهای مجاورتی موبایل
انواع مختلفی از حسگرهای مجاورتی وجود دارد و هر کدام، از روش متفاوتی برای حس کردن استفاده میکنند. از جمله آنها میتوان به انواع فوتوالکتریک و خازنی که بیشتر مناسب اشیاء طبیعی و پلاستیکی هستند، اشاره کرد و همچنین حسگرهای مجاورتی القایی که تنها میتوانند اشیاء فلزی را تشخیص دهند.
چطور عملکرد این حسگر را در گوشی خود تست کنید؟
اگر مطمئن نیستید که حسگر مجاورت گوشی شما به درستی کار میکند یا نه، راههایی برای تست عملکرد آن وجود دارد. پیشنهاد میکنیم پیش از تلاش به انجام هر کدام از موارد زیر گوشی خود را ریستارت کرده تا از هر نوع باگ و مشکل فنی جزئی که ممکن است روی گوشی شما تاثیر بگذارد، جلوگیری نمایید.
یکی از بهترین راه ها برای تست این حسگر قرار دادن گوشی تان نزدیک چهرهتان است تا ببینید حسگر روشن میشود یا نه. یک راه دیگر زنگ زدن به یکی از دوستان و قرار دادن گوشی نزدیک گوشتان است تا بررسی کنید صفحه خاموش میشود یا نه.
اگر چنین چیزهایی را مشاهده نکردید، میتوانید یک اپلیکیشن رایگان مانند Sensor Test را برای بررسی عملکرد حسگر مجاورتی موبایل دانلود کنید. اگر هیچکدام از این روشها جوابگو نبود، حسگر مورد نظر احتمالا درست کار نمیکند و باید راه حل های زیر را امتحان کنید.
آلودگی و کثیفی نزدیک حسگر را پاک کنید
آلودگی ها و کثیفی ها ممکن است مشکل بزرگی به نظر نرسند، ولی زمانی که زیاد میشوند میتوانند روی عملکرد گوشی شما تاثیر منفی بگذارند. اگر گردوغبار سنسور مجاورتی گوشی شما را مسدود کرده باشد، میتواند جلوی آن را در تشخیص صحیح چهرهتان بگیرد.
با استفاده از یک پارچه تمیز یا گوش پاککن به آرامی منطقه بالای گوشی خود را که حسگر آن جا قرار دارد، تمیز کنید. اگر از مکان آن مطمئن نیستید، نام این حسگر را به همراه نام گوشی تان در اینترنت سرچ کرده تا متوجه شوید این قابلیت دقیقا در کجا واقع شده است. اما عموما سازندگان آن را در بالای صفحه نمایش گوشی قرار میدهند.
پس از تمیز کردن ببینید کار میکند یا نه. همچنین مطمئن شوید نزدیک آن هیچ نوع شکستگی یا خراشی وجود ندارد، چون میتواند روی عملکرد سنسور مجاورتی گوشی شما تاثیر بگذارد. اگر چنین عیوبی را میبینید، بهتر است به یک مرکز تعمیر موبایل بروید.
بررسی کنید گلس صفحه نمایش آن را مسدود نکرده باشد
گلسهای محافظ صفحه نمایش دلیل اصلی دیگری برای جلوگیری از عملکرد صحیح حسگر مجاورتی موبایل هستند. اگر گلس بیش از حد ضخیم باشد یا روی گوشی شما درست جا نگیرد، میتواند در تشخیص چهره شما مشکل ایجاد کند. اگر اخیرا یک گلس جدید نصب کردید، با دقت آن را از روی نمایشگر لمسی گوشی خود جدا کرده و صفحه نمایش را تمیز کنید.
پس از آن با استفاده از روشهایی که قبلا گفتیم، ببینید حسگر مجاورتی گوشی کار میکند یا نه. زمان خرید لوازم جانبی مخصوص صفحه نمایش موبایل، مطمئن باشید محصولی را انتخاب کنید که مخصوص مدل گوشی شما باشد و آن را برای اطمینان از عملکرد حسگر مورد نظر تست کنید.
گوشی خود را آپدیت کنید
باگ ها و اشکالات جزئی فنی همیشه میتوانند رخ دهند و گوشی شما را به هم بریزند. علت آن میتواند آپدیت های ناسازگار نرمافزاری یا فقط مشکلات موقتی باشد که خودشان رفع خواهند شد. شرکت های تولیدکننده گوشی همراه برای رفع این باگ ها بهروزرسانی هایی را منتشر میکنند، بنابراین از آپدیت بودن گوشی خود مطمئن شوید.
برای این که ببینید بهروزرسانی جدیدی برای گوشی شما منتشر شده است یا نه به مسیر Settings > System > Advanced > System Update بروید.
از یک برنامه برای کالیبره کردن مجدد حسگر مجاورتی گوشی خود استفاده کنید
کالیبره کردن مجدد حسگرهای گوشی میتواند مشکلاتی را که در نتیجه باگ ها و مشکلات فنی جزئی به وجود می آورند، رفع کند. اهمیت کالیبراسیون به علت ایجاد اطمینان از عملکرد حسگرها در قرائت صحیح اطلاعات است.
ممکن است زمان استفاده از گوگل مپ به این موضوع برخورد کرده باشید که هر از چند گاهی از شما میخواهد قطب نمای گوشی خود را مجددا کالیبره کنید تا برنامه بتواند همیشه با دقت موقعیت شما را تعیین کند. کالیبراسیون مجدد سنسورها مانند ریستارت کردن گوشی میتواند عملکرد صحیحشان را به آنها برگرداند. برای کالیبراسیون مجدد سنسور مجاورتی گوشی خود از اپلیکیشن Proximity Sensor Reset/Fix استفاده کنید که به رایگان از گوگل پلی استور قابل دانلود است.
دستگاه خود را ریست کنید
اگر تمام راه های بالا جواب نداد، احتمالا گوشی شما آسیب دیده است و باید پیش یک تعمیرکار موبایل برای تعمیر بروید. به همین دلیل قبل از انجام این کار، بهتر است گوشی خود را ریست کنید. انجام این کار تمام داده های آن را پاک خواهد کرد و به تنظیمات کارخانه باز خواهد گشت.
انجام این کار میتواند باگ هایی را رفع کند که روشهای دیگر در این کار نتوانستند موثر باشند. توصیه میکنیم پیش از انجام این کار از اطلاعات خود یک نسخه پشتیبان بگیرید و تمام اطلاعات خود را در حساب گوگل تان همگام کنید. بدین طریق اطلاعاتی را از دست نخواهید داد و گوگل پس از اتمام ریست همه آنها را به دستگاه شما برمیگرداند.
گوشی را پیش یک تعمیرکار موبایل ببرید
اگر هیچکدام از روشهای بالا نتوانست سنسور مجاورتی گوشی شما را درست کند، احتمالا همانطور که گفتیم آسیب دیده است. اگر گوشی به تازگی از دستتان افتاده یا درگیر مشکلات فیزیکی دیگر شده است، احتمالا روی عملکرد این حسگر اثر گذاشتند.
حسگر مجاورتی موبایل بسیار ظریف است و به راحتی با فشار بیش از حد آسیب میبیند. پیشنهاد میکنیم گوشی موبایل خود را به یک مرکز تعمیر رسمی ببرید و اجازه دهید یک تعمیرکار حرفه ای مشکل را بررسی کند.
شاید وسوسه شوید که با دیدن کلیپهای روی یوتیوب این کار را خودتان انجام دهید، ولی فراموش نکنید یک گوشی هوشمند دستگاه ظریفی است و بدون آگاهی نباید برای چنین کارهایی اقدام کرد. همچنین نیازی نیست به قیمت بالای گوشی ها اشاره کنیم.
گوشی بدون حسگر مجاورتی نیز میتواند کار کند
سنسور مجاورتی آنقدر مهم نیست که نتوانید بدون آن از گوشی خود استفاده کنید و بدون وجود آن خیلی زود به استفاده از گوشیتان عادت خواهید کرد. اما مهم است اهمیت این سنسور را بدانیم و تا جای ممکن به کمک روشهای بالا برای رفع مشکل آن تلاش کنیم.