
آیا تا به حال این پرسش برایتان پیش آمده است که صفحه گوشی همراه چگونه به حالت افقی در میآید؟ به این حالت horizontal mode میگویند. در واقع، کافی است گوشی همراه خود را از حالت عمودی به افقی تغییر دهید تا محتوای صفحه آن نیز به حالت افقی در بیاید. تا به حال با خود فکر کردهاید گوشی شما چطور متوجه حرکت میشود؟ در این مقاله قصد داریم درباره سنسور شتاب سنج در موبایل صحبت کنیم که نقش اصلی را در فراهم کردن این قابلیت برای کاربران ایفا میکند.
اگر درباره نحوه کارکرد این قطعه سوال دارید، حتما تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید تا هر چیزی که باید درباره شتاب سنج گوشی بدانید، در اختیارتان قرار دهیم.
سنسور شتاب سنج در موبایل چیست؟
اگر بخواهیم شتاب سنج ها را به زبان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم این قطعات حسگرهای الکترومکانیکی هستند که نیروی شتاب ایجاد شده توسط حرکات مختلف، جاذبه یا ارتعاشات را اندازه گیری میکنند. این حرکات میتوانند مانند نیروی جاذبه، حرکات پویا یا ارتعاشات ایستا باشند.
این سنسور یا حسگر، به کاربران این امکان را میدهد تا هنگام استفاده از گوشی همراه خود، چرخش صفحه را بسته به استفادهای که از گوشی همراه دارند انطباق دهند و بهترین تجربه را در استفاده از قابلیتهای مختلف گوشی همراه یا تبلت کسب کنند.
کاربرد سنسور شتاب سنج در گوشی چیست؟
سنسور شتاب سنج در موبایل میتواند کاربردها و مزایای بسیار زیادی داشته باشد. بهطوری که امروزه تقریبا تمام گوشیهای موبایل و تبلتها از این قابلیت برخوردار هستند و انجام بسیاری از فعالیتهای مهم در آنها بدون وجود شتاب سنج تقریبا غیر ممکن است.
بهعنوان مثال، کاربرد شتاب سنج در موبایل بهشدت برای گیمرها یا افراد علاقمند به بازی با گوشی همراه قابل لمس است. تقریبا تمام این بازیها در حالت افقی روی گوشی همراه اجرا میشوند و بدون وجود شتاب سنج، میتوان گفت انجام آنها غیر ممکن است.
کاربرد دیگر شتاب سنج زمان تماشای عکسهای افقی در گوشی همراه هوشمند مشخص میشوند. حتما برایتان پیش آمده است که هنگام تماشای تصاویر افقی در حالت عمودی در گوشی همراه احساس کنید که بسیار کوچکتر از اندازه واقعی نشان داده میشوند. بنابراین تنها با یک حرکت کوچک و افقی کردن گوشی همراه، تصاویر نیز بزرگتر و واضحتر نشان داده میشوند.
شتاب سنج ایفون نیز عملکردی مشابه با شتاب سنج داخل گوشیهای اندرویدی دارد. در واقع اپل در تمام گوشیهای هوشمند آیفون و آیپد نسل چهارم به بعد خود شتاب سنج نصب کرده است.
البته فواید شتاب سنجها صرفا به گوشی همراه ختم نمیشود، بلکه حضور این قطعات در دستگاههای دیگر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
مثلا در ساخت بسیاری از لپتاپها، سنسور شتاب سنج به کار رفته است. ممکن است با خود بگویید لپ تاپها که نیازی به افقی یا عمودی کردن ندارند؛ پس این سنسور چه کاربردی در آنها دارد؟
در جواب باید گفت این سنسورها به این منظور در لپ تاپ تعبیه شدهاند که در صورت افتادن ناگهانی لپتاپ از ارتفاع زیاد، از آسیب به دادههای آن جلوگیری شود.
نحوه عملکرد این سنسورها به این شکل است که به محض تشخیص پرتاب ناگهانی لپتاپ از ارتفاع زیاد، بالافاصله هارد درایو را خاموش میکنند تا از هر نوع آسیب به دادهها و اطلاعات مهم موجود در آن جلوگیری کنند.
مزایای وجود سنسور شتاب سنج در موبایل
تا اینجای مطلب فهمیدیم حسگر شتاب سنج در گوشی چیست و چگونه به کاربران کمک میکند بهترین تجربه را در استفاده از گوشیهای همراه هوشمند داشته باشند.
علاوه بر مزایایی که بالاتر برای استفاده از این قطعات ذکر کردیم، در ادامه دو مورد دیگر از اصلیترین فواید وجود آنها در گوشی همراه را ذکر میکنیم که باعث شدهاند نسل گوشیهای همراه بدون حسگر شتاب سنج دیگر طرفدار زیادی نداشته باشد.
ردیابی حرکات
یکی دیگر از فوایدی که سنسور شتاب سنج در موبایل به کاربران ارائه میدهد، ردیابی حرکات است. با استفاده از این قابلیت، شتاب سنج میتواند تعداد قدمهای کاربر را محاسبه کند و بر اساس تعداد آنها، جزئیات مفصلی را درباره تعداد کالریهای سوزانده شده، تعداد کیلومتر طی شده و اطلاعات دیگری در اختیار کاربر قرار دهد.
بنابراین، این حسگر استفاده وسیعی در اپلیکیشنهای سلامتی، ورزشی و سلامت اندام دارد. با استفاده از این قابلیت، دیگر نیازی نیست هنگام پیاده روی قدمهای خود را بشمارید یا دائما حواستان به میزان مسافت طی شده باشد.
تنها کافی است با خیال راحت به پیاده روی یا ورزش خود ادامه دهید و زمانی که به منزل رسیدید، از روی گوشی همراه خود تعداد قدمها و مسافت طی شده را مشاهده کنید.
یکی دیگر از قابلیتهایی که حسگرهای شتاب سنج در اختیار کاربران گوشیهای همراه قرار میدهند، امکان تبدیل گوشی همراه به حرکت سنج است.
برای انجام این کار، میتوانید با استفاده اپلیکیشن seismo کوچکترین حرکات و تکانهای گوشی همراه را روی نمودار مشاهده کنید. البته این اپلیکیشن برای سنجش فشار خون نیز استفاده میشود.
به این منظور تنها کافی است انگشت خود را به شکلی روی لنز دوربین قرار دهید که همه سطح آن را بپوشاند. یکی دیگر از مزایایی که شتاب سنج آیفون به کاربران خود ارائه میدهد، این است با استفاده از اپلیکیشن Biofeedback میتوان تنفس را اندازه گیری کرد.
برای اندازه گیری تنفس خود با این اپلیکیشن و با استفاده از سنسور شتاب سنج، تنها کافی است گوشی همراه را روی شکم خود قرار دهید و چند لحظه صبر کنید تا حسگر شتاب سنج گوشی، ریتم تنفس شما را تشخیص دهد. سپس میتوانید وضعیت تنفس خود را روی یک نمودار در این اپلیکشیشن مشاهده کنید.
حساسیت به چرخش
مزیت اصلی دیگری که بالاتر اشاره کوچکی به آن کردیم، فراهم کردن امکان چرخش صفحه برای استفادههای مختلفی مانند موراد زیر است:
- تماشای فیلم با گوشی در حالت افقی
- تماشای تصاویر افقی با اندازه بزرگتر و واضحتر
- استفاده از وبسایتهای خاصی که فقط در حالت افقی به کاربر خدمات میدهند.
- کاربرد فراوان در بازیهای مسابقهای (ماشین یا موتورسواری) که حساسیت زیادی به حرکت گوشی همراه دارند.
- در بیشتر گوشیهای موبایل با چرخاندن صفحه به سمت پایین، میتوانید تماس تلفنی را بی صدا کنید.
- در اپلیکیشنهای مسیریاب، شتاب سنج سرعت خودرو را نشان میدهد.
- با استفاده از شتاب سنج آیفون و قابلیت Rise to wake با بالا آوردن گوشی همراه به آرامی و با حالت خوابیده، صفحه نمایش به شکل خودکار روشن میشود.
علت خرابی شتاب سنج در موبایل چیست؟
اگر تاکنون برایتان پیش آمده است که هنگام چرخاندن تلفن به حالت افقی، محتوای صفحه نمایش به حالت افقی در نمیآید یا زمان پیاده روی نمیتوانید مقدار مسافت طی شده را در گوشی همراه مشاهده کنید، به احتمال زیاد سنسور شتاب سنج گوشی همراه شما خراب شده است.
برای حل این مشکل، ابتدا پیش از هر کاری اگر هنوز مدت زمان ضمانت گوشی همراهتان به پایان نرسیده است، میتوانید از این مزیت برای تعمیر آن استفاده کنید. در غیر این صورت دو احتمال وجود دارد:
- حسگرهای شتاب سنج گوشی بیش از حد آسیب دیدهاند و باید تعویض شوند.
- حسگرهای شتاب سنج گوشی دیگر بهدرستی کالیبره نمیشوند و نیاز به کالیبره شدن دارند.
در صورتی که اتفاق اول برای حسگرها افتاده باشد، راهی جز تعویض آنها ندارید. در غیر این صورت، دو راهکار پیش رویتان وجود دارد: کالیبره کردن گوشی همراه با استفاده از یک اپلیکیشن یا تنظیمات خود گوشی همراه که در ادامه هر کدام از آنها را بررسی میکنیم.
کالیبره کردن گوشی همراه به کمک اپلیکیشن
دو اپلیکیشن پر طرفدار برای کالیبره کردن سنسور شتاب سنج در موبایل برای اندروید، Bubble Level و Accelerometer Sensor هستند.
برای استفاده از این اپلیکیشنها برای کالیبره کردن حسگر گوشی، کافی است گوشی همراه را روی یک سطح صاف بگذارید و سپس آن را مانند عدد 8 انگلیسی (8) بچرخانید.
کالیبره کردن شتاب سنج گوشی همراه از طریق تنظیمات
برای انجام این کار، ابتدا وارد تنظیمات گوشی همراه شوید و پس از باز کردن تب Display & Gestures، گزینه Motions and Gestures را از آن انتخاب کنید.
اکنون باید گوشی را بدون هیچ حرکتی روی یک سطح صاف قرار دهید و پس از لمس گزینه Calibrate منتظر بمانید تا این فرآیند تکمیل شود. دقت داشته باشید در حین انجام این فرآیند، نباید گوشی همراه را حرکت دهید.
کالیبره کردن شتاب سنج در گوشیهای آیفون
فرآیندی که بالاتر توضیح داده شد، به گوشیهای همراه اندروید اختصاص داشت و کالیبره کردن حسگرهای شتاب سنج آیفون کمی با آنها متفاوت است.
برای انجام این کار، ابتدا تب Privacy و سپس گزینه Location Services را از بخش تنظیمات انتخاب کنید. سپس نگاهی به پایین صفحه نمایش بیندازید تا گزینه System Services را پیدا کنید.
اکنون این گزینه و در نهایت گزینههای Compass Calibration و Motion Calibration & Distance را نیز فعال کنید.
پس از انجام این کار، گوشی همراه شما برای مطمئن شدن از عملکرد صحیح سنسور شتاب سنج، ژیروسکوپ، قطب نما و جی پی اس از موقعیت مکانی شما استفاده میکند.